Begeleiding & Expertise OBAGO
OBAGO is in 2012 opgericht door Orthopedagoge drs. Eveline van Beckhoven (registratie SKJ-140018150 en NVO-15695). Eveline werkt sinds 1995 in de zorg en heeft veel ervaring met gezinnen met kinderen en (jong) volwassenen met een beperking zoals autisme, Downsyndroom en/of een verstandelijke beperking. Zo is zij ook regelmatig ingezet om moeilijk verstaanbaar gedrag hanteerbaar te maken, zoals bij scholen voor speciaal onderwijs, een zorgboerderij en pgb wooninitiatief.
In de thuissituatie wordt gewerkt om de ouders en het kind in hun kracht te zetten. Er kan ondersteuning/hulp geboden worden met leren spelen (Early Intervention programma: 'vroeghulp' voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand- Methode Kleine Stapjes), zelfredzaamheid, slaapproblemen, sociale-emotionele vaardigheden, opvoedingsproblematiek, communicatie via picto's en gebarentaal, zindelijkheidstraining. OBAGO vindt afstemming met ouders en andere betrokken disciplines een belangrijk onderdeel om tot resultaten te komen. Voorwaarden zijn dat het kind een omgeving heeft waar hij of zij zich veilig voelt en kan 'bloeien'. Zoals ook wordt omschreven door Laura Batstra in het artikel: https://magazine.montessori.nl/laurabatstra/. Vaak ervaren ouders na het behalen van de doelen dat zij meer plezier met elkaar en in het gezin ervaren.
Daarnaast wordt er onderzoek geboden en andere diensten. Denk aan dyslexie / dyscalculie test, observatie, intelligentietest, tests gericht op sociaal emotionele ontwikkeling, leerstrategieën, tests gericht op executieve functies, etc. Maar er kunnen ook consulten/observaties gedaan worden bij moeilijk verstaanbaar gedrag, hierin kunnen begeleiders/ouders gecoached worden. Op aanvraag kunnen er korte workshops gegeven rondom thema's in de zorg.
OBAGO biedt PRT (Pivotal Response Treatment) voor kinderen tot ongeveer 12 jaar met een ontwikkelingsachterstand en/of autisme. Een samenwerking met een logopediste is vaak helpend bij de ontwikkeling van klanken en woorden. Daarbij is spel, plezier en goede leermomenten belangrijk om tot communicatie te komen. PRT stimuleert 4 kernvaardigheden bij kinderen bij een vermoeden van autisme of een ontwikkelingsachterstand: motivatie tot interactie, sociaal initiatief, focus op meerdere kenmerken en zelfmanagement.